Spender
Spender
DOCUMENTAIRE: PATATJE OORLOG
Wat doe je als je een goedlopende snackbar in Nederland hebt en beelden ziet van honderdduizenden mensen die hun land ontvluchten vanwege de oorlog in Oekraïne? Voor vrienden Franky van Hintum en Coen van Oosten was het antwoord duidelijk: ze pakten hun frietkar in en reden naar de Pools-Oekraïense grens om frites uit te delen aan mensen die alles kwijt waren.
Wat begon als een spontaan gebaar in februari 2022, groeide uit tot een levensmissie. Drie jaar en bijna dertig reizen later hebben Franky & Coen de afgelopen jaren bijna meer tijd doorgebracht in Oekraïne dan in Nederland. Het aantal uitgedeelde porties friet is niet meer te tellen, maar meer dan dat hebben ze inmiddels mensen in vrijwel heel Oekraïne bediend: van Kherson tot Zaparozha, van Kramatorsk tot Borodyanka en van Kyiv tot Dnipro. En in die laatste stad, in het Oosten van Oekraïne, openden zij vorig jaar hun Holland House, om mensen die op het laatste moment vluchten voor het oprukkende Russische leger gratis onderdak te bieden.
Hun leven lijkt in weinig nog op dat van 2022.
Wat doet het met je als mens wanneer je steeds weer wordt geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van oorlog? Hoe blijf je overeind na het overleven van een raketinslag en andere gevaarlijke situaties?
En hoe combineer je dit alles met een (familie)leven in Nederland?
In ‘Patatje Oorlog’ schetsen documentaire-makers Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn het beeld van twee Nederlanders die in 2022 besloten dat het voor hen geen optie was thuis te blijven zitten terwijl ergens in Europa ook voor onze vrijheid werd gevochten.
De film is een rauw portret van wat oorlog met je doet, ook als je eigen land misschien niet in een directe oorlog is verwikkeld.
Over de makers
Documentairemakers Pamela Sturhoofd en Jessica van Tijn maken met hun bedrijf Special Eyes Productions al meer dan 20 jaar films, die vaak gaan over mensen die een Verschil durven maken.
Hun film Truus’ Children, over de nog veel te onbekende verzetsheldin Truus Wijsmuller die voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 mensen hielp redden, werd door NPO en Netflix uitgezonden en regelmatig in het buitenland vertoond. Hun meest recente documentaire over oud-minister Els Borst ontving lovende kritieken en trok vorig jaar een half miljoen kijkers.
Franky & Coen ontmoetten zij onverwacht op een markt in Duitsland, waar de Hollandse friet-kar hun oog trok. Het eerste gesprek daar vormde de basis om het verhaal van twee bijzondere mensen te vertellen.